De werkgroep Kerk in de Samenleving zal het komende jaar Genetische Modificatie bespreekbaar willen maken in de gemeenten. Boeken en films zijn een toffe manier om hiermee een begin te maken omdat ze je vaak laten stilstaan bij de vragen van het leven.
Hieronder vindt u een aantal suggesties om al lezend en kijkend na te denken over het thema ‘Genetische modificatie’. Een aantal vragen kunt u zich al lezend stellen:

  • Wat is de boodschap van het boek over genetische modificatie?
  • Bij een non-fictie boek: Heeft het boek meer inzicht gegeven in genetische manipulatie?
  • Bij een fictieboek: Welke existentiële/levensvraag stelt het boek aan de wetenschap?
  • Vindt u dat anderen het boek moeten lezen om zo na te denken over de impact van genetische modificatie?
  1. Het gen; een intieme geschiedenis  – Siddharta Mukherjee (literaire non-fictie)

Siddhartha Mukherjee onderzoekt aan de hand van zijn eigen familiegeschiedenis de menselijke erfelijkheid en het effect ervan op onze levens, persoonlijkheden, keuzes en lotsbestemmingen.  In Het gen. Een intieme geschiedenis verweeft Mukherjee wetenschap en sociale historie met een persoonlijk verhaal, om een onthullende en magistrale geschiedenis te schrijven waarin een wetenschappelijke abstractie tot leven komt. Het boek is onmisbaar voor iedereen die geïnteresseerd is in de morele complexiteit van de huidige wetenschappelijke mogelijkheden om het menselijk genoom te lezen en te schrijven, en voor iedereen die zich bezorgd afvraagt wat de toekomst van de mens behelst.

  1. Gen voor geluk: een revisie –  Richard Powers (fictie)

Richard Powers combineert wetenschap en fantasie in een boek dat daadwerkelijk de vraag stelt: hoe kunnen we de wereld beter maken?

  1. Oryx en Crake/ het jaar van de vloed/Maddadam – Margareth Atwood (fictie)

Wat heeft de toekomst voor ons in petto? Met de ingang van het nieuwe millennium keek Margareth Atwood (bekend van de handmaids tale)   naar de toekomst met de ambitieuze ‘Oryx en Crake’-trilogie (Oryx and Crake (2003 – vert. Oryx en Crake), The Year of the Flood (2009 – vert. Het jaar van de vloed) en MaddAddam (2013 – vert. MaddAddam)). Daarin balanceert de wereld op de rand van de afgrond . Het tweede deel ‘Het jaar van de vloed’ biedt ook mogelijkheden om aan te sluiten bij Scheppingszondag.

4. NEXT – Michael Crichton (fictie)

In NEXT ontsluit Michael Crichton het domein van de genetica: een wereldwijde revolutie die zich ongekend snel en onbeheersbaar voltrekt. NEXT beschrijft een wereld waarin niets is wat het lijkt en waarin het onmogelijke al gebeurd is. NEXT zet waarheid en ethiek op losse schroeven. NEXT kegelt je vaste aannames omver. Provocerend en speels, duister en onheilspellend:

  1. Iedereen geniaal: humane genetica in woorden en cartoons Pascal Borry Gert Matthijs uitverkocht in het Nederlands. Het is nog wel beschikbaar in bibliotheken en in het Engels.   (non-fictie)

De auteurs van Iedereen gen…iaal brengen ons in zo gewoon mogelijke mensentaal op de hoogte van humane genetica, met voorbeelden, cartoons en anekdotes uit de dagelijkse praktijk. Ook de ethische consequenties van de nieuwste ontwikkelingen komen aan bod.

6. De maakbare mens : tussen fictie en fascinatie  Bert-Jaap Koops/Christoph Lüthy/Annemiek Nelis (non-fictie)

Een origineel en gevarieerd boek dat voor een breed publiek van geinteresseerde lezers een boeiend beeld geeft van de mogelijkheden en onmogelijkheden om de mens in de toekomst in positieve zin te veranderen.Veel biologische en medische onderwerpen komen aan de orde, zoals verlenging van de levensduur, kosmetisch plastische chirurgie, prenatale diagnostiek en medische hulpmiddelen. Maar ook verschillende juridische en ethische aspecten worden behandeld.

 Knutselen met DNA in films: fantasie of (bijna) werkelijkheid?

Film Gattaca uit 1997 101 min.

In een niet-complex verhaal ontwikkelt zich een hoogtechnologische thriller. “Er is geen gen voor de menselijke drijfveer” is het motto van Gattaca, een visie die in lome shots wordt uitgebeeld in een nabije toekomst die ondanks genetische perfectie ook een schaduwzijde heeft.

Decoding Anny Parker (2013)

Annie Parker (Morton) is geobsedeerd door kanker: haar moeder en zus zijn er aan overleden. Dokter Marie-Claire King (Hunt) is arts en doet verbeten onderzoek naar de mogelijke erfelijkheid van borstkanker en het bostkankergen. In de film wordt vooral de wilskracht in de verf gezet en de noodzaak voor wetenschappelijk onderzoek.

 

andere onderwerpen