In de werkgroep “Anders vieren” van de Maranathakerk en Bergkerk in Den Haag dachten mensen na over  hoe alternatieve levendige en zorgvuldige kerkdiensten eruit zouden kunnen zien. Dat begon met de analyse van de huidige vieringen. Velen vonden dat die wat verrassender, speelser zouden mogen en minder een-dimensioneel. Dat dus niet altijd maar (min of meer) één iemand praat en de rest luistert: meer interactie, graag, meer de gemeente aan het woord laten, meer leren van de concrete (geloofs)ervaring van de andere “leek”, niet alleen van de “professionals”!
Dit mondde uit om een dienst te vieren door hem te spelen. Zij wilden dus heel de liturgie als spel ontwerpen of tenminste in een spel intrigeren. Zo kunnen mensen op een speelse manier met elkaar in gesprek brengen – en daarbij “God in het spel” brengen.
Enkele leden van de groep gingen met het ontwerpen van het spel aan de slag. Een soort Ganzenbord met vele, verschillende vragen was het resultaat.

Het vormingswerk nam contact op met de makers en hieronder vindt u al het materiaal dat u nodig hebt, om hier ook mee aan de slag te gaan. Graag dus bij gebruik de bron vermelden. “Werkgroep Anders Vieren van de Protestantse Wijkgemeente Den Haag – West / ds Martine Nijveld & ds Axel Wicke”

1. Uitleg

2. Bouwstenen

3. Opzet

4. Liturgiekaarten