NIEUWSBRIEF januari 2019

“Yes, we do need hope—of course, we do. But the one thing we need more than hope is action. Once we start to act, hope is everywhere.”       Greta Thunberg,Milieu-acitviste

De foto van de liggende man in de boom, lijkt enigzins in contrast te staan met inspirerende uitspraak erboven van de 15 jarige Zweedse Greta Thurnberg over actie bereidheid. De actie in de foto komt dan ook niet van de man, maar van de boom, die draagt en bloeit. Een hoopvol beeld waar Psalm 1:3 en Marcus 4, 31-32 samen komen: de boom aan het water(= de Tora) en de boom uit een mosterd zaadje (= het Koninkrijk Gods) waar vogels (vreemde, rusteloze en huis en tuin mussen) zich kunnen huisvesten.
Meestal zien we onze actie, ons handelen als uitvloeisel van ons geloof, onze hoop en onze liefde. “Vertrouwen” zoals ik graag geloven vertaal, uit zich in onze manier van handelen, aan de vruchten herkent men immers de boom. Greta Thurnberg begint van de andere kant en zegt: door te handelen zul je de hoop zien groeien. En ik voeg daar aan toe, zul je vertrouwen, geloof ontvangen, liefdevolle solidariteit ontmoeten. In het vormingswerk vormen geloof en handelen een duo. U mag echter zelf bepalen met welk van de twee u begint. Maar laat ze vooral elkaar voeden door vrede en gerechtigheid opdat het goede vruchten voortbrengt.

Foto:  genomen in het Kerkhuis in Oslo. De fotograaf ziet de boom als metafoor voor de samenleving en geloofsgemeenschap waar mensen zonder dak– of rustplaats een thuis mogen   vinden.

 

Dit en andere informatie vindt u in de nieuwsbrief van deze maand.

Mocht u zich willen abonneren op de nieuwsbrief Vorming. Schrijf u dan in via het webformulier. Een overzicht van de al eerder verschenen nieuwsbrieven vindt u hier:

Nieuwsbrief  januari 2018

Nieuwsbrief februari 2018

Nieuwsbrief april 2018

Nieuwsbrief juni 2018

Nieuwsbrief augustus 2018

Nieuwsbrief september 2018

Nieuwsbrief oktober 2018

Nieuwsbrief november 2018

andere onderwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *